Samenwerkingsproject visvervangers uit Brabant

Impact gedreven start-up Monkeys by the Sea gaat samenwerken met The Protein Brewery & CURIO aan lokale, duurzame visvervangers

Persbericht, dinsdag 3 Oktober 2023

West-Brabant, dinsdag 3 Oktober 2023 – Industrieterreinen in Bergen op Zoom, Roosendaal en Breda zijn niet de meest voor de hand liggende plekken als je nadenkt over waar vis in de toekomst vandaan zal komen. Toch worden hier in West-Brabant plannen gesmeed en ideeën en producten ‘gebrouwen’ voor een gezondere toekomst voor onze Oceaan. Hoe zit dat precies?

Revolutie in visvervangers

Monkeys by the Sea is 2 jaar geleden vanuit Roosendaal begonnen met hun innovatieve benadering van duurzame voedselproductie. Het bedrijf heeft een reeks visvervangers ontwikkeld gebaseerd op plantaardige ingrediënten van land en zee. In hun zoektocht naar constante verbetering van ingrediënten en techniek, kwamen zij in contact met de Bredase scale-up The Protein Brewery.

Thijs Wullems, oprichter van Monkeys by the Sea, zegt hierover; “Tijdens mijn carriere in de visindustrie was mijn blik altijd enorm op het buitenland gericht en daarvóór in mijn horeca tijd in de jaren ’90 was de lijfspreuk van de chefs meestal “wat je van ver haalt is lekker”. Maar waar ik nu steeds meer achterkom, is dat dichtbij in de eigen regio juist hele bijzondere dingen gebeuren. Ik hoop dat dit project daar een voorbeeld van zal worden.”

Samuel Claes, Commercial Director van The Protein Brewery legt uit dat hun product, genaamd Fermotein wordt ‘gebrouwen’ op basis van fermentatie. Daarbij worden suikers uit koolhydraatrijke gewassen zoals suikerbieten, rietsuiker, aardappelen en maïs omgezet in eiwitten. Afval komt er niet bij vrij, dat is ook een voordeel. Eiwitten
en vezels, vitaminen en mineralen: Fermotein bevat alles waaraan een gezond, evenwichtig dieet dient te voldoen. Claes vervolgt; “We verkopen inmiddels in Amerika, maar zijn nog in afwachting van goedkeuring van Europese instanties om hier officieel de markt op te gaan. Voor ons is de samenwerking met Monkeys by the Sea een mooie kans om met lokale partners een voorsprong op te bouwen in de applicatie van ons eiwit, juist in het deel van de plantbased sector waar nog veel groeikansen liggen.”

Het project consortium bestaande uit Monkeys by the Sea, The Protein Brewery en Curio beoogt onderzoek, productontwikkeling en marktonderzoek om chefs en consumenten over te laten stappen van minder duurzame visproducten naar de consumptie van duurzame en gezonde visvervangers. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage uit het O&O-fonds van Regio West-Brabant.

West-Brabant; Kracht achter innovatie – ‘plant-based’ als drijfveer voor de regio

In het actieprogramma van REWIN wordt samenwerking tussen ondernemingen en onderwijs met een sterk netwerk als belangrijke pijler gezien. Zodoende dient een dergelijk project het algemeen belang van de foodsector in WestBrabant en het aanjagen van de eiwittransitie in de regio. Jonica de Bruijn Programmamanager Plantbased bij REWIN WestBrabant zegt hierover; Wij zien als REWIN het belang van het gezamenlijke optrekken in de nieuwe plantbased economie. Hier onstaan waardevolle samenwerkingen en wij kijken enorm uit naar het vervolg.

Monkeys by the Sea mocht eind September de 9e editie van de prestigieuze ‘Breda Start Up’ Award in ontvangst nemen uit handen van Prins Constantijn van Oranje Nassau. Deze ondernemersprijs werd in 2019 al eens gewonnen door Wim de Laat, geestelijk vader van The Protein Brewery. Inmiddels heeft Monkeys by the Sea haar zetel verplaatst van Roosendaal naar het Delta Agrifood Business gebouw in Bergen op Zoom, van waaruit verdere regionale innovatie samenwerking nog beter mogelijk is.

De jeugd heeft de toekomst!

De binnen dit project opgedane kennis wordt gedeeld met het onderwijs in WestBrabant middels de samenwerking met CURIO. De focus van bijvoorbeeld de studierichting Food & Future ligt op verschillende thema’s: de herkomst van voedingsbronnen, smaak en samenstelling van voedsel, duurzaamheid, gezondheid, productontwikkeling, productieprocessen en maatschappelijke foodtrends en ontwikkelingen. Hier is dus al veel kennis in huis, daarnaast worden in het project studenten in WestBrabant betrokken bij de ontwikkeling. Manfred van de Kreeke, Programmamanager Agrofood & Biobased economy bij Curio, zegt hierover: Dit project is voor onze Curio studenten en docenten een prachtige kans om via praktijkgericht onderzoek bij te dragen aan de eiwittransitie in de regio en nieuwe kennis op te doen binnen de innovatieve Food keten.

Wullems vult aan; het is zo mooi om jonge mensen te kunnen betrekken bij onze missie. We merkten tijdens tastings en evenementen het afgelopen jaar al dat juist studenten en jonge mensen enorm enthousiast worden van ons verhaal en de producten. En wellicht zitten hier de beste nieuwe medewerkers voor ons tussen die we nodig zullen hebben om ons bedrijf verder te laten groeien.”