Gastronology en Jassie winnaars Breda Startup Awards 2022

Op dinsdagavond 18 oktober jl. vond de spannende finale van de Breda Startup Award plaats tijdens het jaarlijkse Startup Summit event. In totaal streden vijf finalisten voor deze felbegeerde award. Live in Theater Podium Bloos in Breda pitchten zij voor een deskundige vakjury over hun ambitie en groeipotentieel.

De Award winnaar van 2022 is Gastronology geworden. Zij ontvingen uit handen van Juryvoorzitter Gilbert Gooijers (co-founder van CM.com) de Award voor hun pitch over het 3D printen van voeding. Dit gebeurde onder toeziend oog van het 400-koppige publiek dat de finale bijwoonde.

Consumeren van vers voedsel uit 3D printer

De Awardwinnaar Gastronology wil met haar nieuwe technologie in gastronomie mensen met lichamelijk falen helpen. Deze nieuwe technologie is gebaseerd op 3D food printing. Met
hun maaltijden bieden zij mensen met kauw- en slikproblemen de kans om op een fijne manier te blijven genieten van voedsel in herkenbare vorm. Gastronology levert kant en
klare producten, diepgevroren verpakt aan onder andere zorginstellingen. Hiertoe ontwikkelen zij ’s werelds eerste industriële 3D food printer.

Publieksprijs voor Jassie

Dit jaar werd voor het eerst ook een publieksprijs uitgereikt. Het aanwezige publiek stemde massaal en Jassie kwam als overtuigende winnaar uit de bus. Voor het stemmen werd gebruikt gemaakt van de Bredase ‘stemtool’ VoxVote.

Jassie houdt zich bezig met het ontwikkelen van stadsgarderobes in diverse steden in Nederland. De eerste vestiging is recent geopend in de Reigerstraat in het centrum van de
stad Breda.

De vakjury kiest Awardwinnaar in zinderende finale

De vakjury bestaande uit Gilbert Gooijers (CM.com), Jeroen Griffioen (Inkubis), Koen Ferket (De Breed & Partners), Marco Sprenkels (Techtenna) en Suzanne Harper (A Perfect Jane, Awardwinnaar 2021) had het niet makkelijk om de uiteindelijke winnaar te kiezen.

Uiteindelijk scoorde Gastronology het hoogste op de diverse criteria en was de pitch van oprichter Peter Nieuwkerk messcherp. Met mede-finalisten Brush AI, Human Material Loop, Jassie en Cocoon Subsidiesoftware zorgden zij dat ook deze 8 e editie een zinderende Awardfinale werd.

De vakjury heeft dit jaar bijna vijftig nominaties van Startups uit heel Nederland beoordeeld op criteria als maatschappelijke impact, ondernemerschap, innovatie en groeikansen.

Over Breda Startup

Breda Startup is een hechte community van ondernemers en bedrijven die innovatie en groei belangrijk vinden. Samen werken we aan een sterke en veerkrachtige economie door kennis, daadkracht en netwerk te delen met elkaar. Jaarlijks reiken we de Breda Startup Award uit voor de meest kansrijke startup onderneming van het jaar.

Startups, de makers van de toekomst …

Dat de Breda Startup Award ook nationaal in de smaak valt, blijkt wel uit de vele nominaties uit geheel Nederland en zelfs uit Vlaanderen kwamen aanmeldingen binnen.
Uit onderzoek blijkt dat startups met name bezig zijn met het oplossen van actuele problemen en hier zelf een oplossing voor hebben ontwikkeld. Startups zorgen voor
innovatie en dragen bij aan de versterking van onze economie. De startup bedrijven houden zich met name bezig met onderwerpen als kunstmatige intelligentie, 3D printing, circulaire
economie, gezondheid, voeding en digitalisering van bedrijfsprocessen.