BioscienZ winnaar Breda Startup Award 2019

De Breda Startup Award 2019 is gewonnen door Wim de Laat van BioscienZ !

De 300 bezoekers aan het event in Breepark Breda waren getuige van de bekendmaking van de Breda Startup award door onze special guest Cruzr, de slimme hospitality robot.

De 2 andere finalisten waren Stefan Picavet van Marketing Madheads en Joost Putters van Jamezz.

BioscienZ is een biotech bedrijf dat producten ontwikkeld en contractresearch biedt. Een van de producten is bijvoorbeeld een vleesvervanger dat geproduceerd wordt met eigen gepatenteerde technologie. Hiervoor gaat hij een proeffabriek bouwen, the Protein Brewery.
Met de producten van de Protein Brewery is het mogelijk om vanaf 1 hectare een factor 4 x zoveel eiwitten te produceren en een factor 30 keer zoveel vleesvervanger ten opzichte van vleesopbrengst van kip, varken of rund.

Wim de Laat is een ondernemer die zijn sporen heeft verdiend bij bedrijven als Gist Brocades, Royal Nedalco, DSM.

Zijn grootste uitdaging momenteel is het realiseren van een proeffabriek voor het produceren van de vleesvervangers. Hiervoor is hij in gesprek met diverse financiers.

De jury had diverse verdiepingsvragen na zijn boeiende en persoonlijke pitch. Zo werd de vraag gesteld of Breda een logische plek zou zijn voor een fabriek. Wim gaf aan te streven naar lokale werkgelegenheid in de maakindustrie. Nederland heeft een groot voordeel dat het een uitstekend imago heeft op het gebied van voedselveiligheid.
Ook vroeg de jury of deze vleesvervanger nu uniek is. De wijze waarop de vleesvervanger wordt gemaakt is uniek en beschermt met patenten. Ook de marktbenadering van het produceren van halffabricaten voor producenten is uniek.

De jury bestond uit Gilbert Gooijers (CM.com), Mario Brenters (DataLeaf), Nicole Campen (DB&B), Bo de Jong (Witlox VCS), Jeroen Griffioen (iAdvise group), Boaz Adank (gemeente Breda)en Tymen van Dyl (roomRaccoon).